بلبل خرما چطور پرنده ای است
بلبل خرما نیز یکی از نژاد های مختلف بلبل ها می باشد که اکثرا در طبیعت یافت می شود و بعضا مورد پرورش اغلب پرورش دهندگان نیز قرار می گیرد. در اینجا میخواهیم با هم بررسی کنیم که این پرنده قابلیت پرورش یافتن در خانه را دارد یا خیر و چه ویژگی هایی دارد
زیستگاه بلبل خرما
این پرنده اکثرا در مناطق گرمسیر مانند هندوستان، پاکستان و جنوب ایران و عراق یافت می شود و آن را در مناطقی که درخت نخل و خرما یافت می شود می توان یافت، این پرنده در برابر حرارت و دمای زیاد بسیار مقاوم است و در بسیاری از شهر های ایران مانند اهواز، بندر عباس، فارس، هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و… می توان یافت، البته با توجه به این این پرنده از شیره خرماهای روی نخل تغذیه می کند
بنابراین نوعی آفت محسوب می شود و بسیاری از کشاورزان با حضور این پرنده در باغ های نخل مخالفند و با افزایش زاد و ولد آنان گونه هایی از بلبلان خرما به تهران نیز راه یافته اند.
خصوصیات ظاهری بلبل خرما
این بلبل از تیره خرما بلبلان و راسته گنجشک سانان میباشد و تقریبا می توان گفت که هم اندازه با گنجشک معمولی می باشد، از مهم ترین مشخصه های این پرنده می توان به وجود پرهای سفید رنگ کنار گونه و پرهای زرد رنگ زیر دم اشاره نمود.
پرهای روی بال و پشت پرنده به رنگ قهوه ای روشن می باشد اما پرهای سینه و زیر شکم آن به رنگ خاکستری می باشد، هم چنین سر و گردن پرنده به رنگ سیاه می باشد که توسط لکه سفید رنگ از هم متمایز شده اند.
با نگاهی دقیق تر متوجه خواهید شد که قسمتی از پرهای ابتدای دم و انتهای دم پرنده به رنگ سفید می باشد. این پرنده دارای کاکل کوچکی نیز در کله خود می باشد، جنس نر و ماده این پرنده بسیار شبیه به یکدیگر می باشد و به سختی می توان آنها را از یکدیگر تشخیص داد، اما در حالت کلی جنس نر بزرگتر و تپل تر از نوع ماده می باشد.
فصل جفت گیری و شیوه تخم گذاری و پرورش جوجه ها
با آغاز فصل بهار و وفور منابع غذایی و معتدل شدن هوا لانه سازی آنان برای جفت گیری و تخم گذاری آغاز خواهد شد، معمولا جفت گیری انها بین ماه های اردیبهشت و خرداد انجام می شود. با توجه به اینکه بلبل خرما ها اکثرا در مناطق پر درخت زندگی می کنند، بنابراین لانه های خود را بر روی درخت می سازند، برخی از آنها نیز به منظور محافظت از جوجه ها در برابر دشمنان اقدام به لانه سازی بر روی درخت حیاط خانه ها می کنند.
پس از انجام جفت گیری، پرنده ماده شروع به تخم گذاری خواهد نمود و پس از رسیدن تعداد تخم ها به 3 الی 4 عدد بر روی آنها خواهند خوابید، جالب است بدانید که پرنده نر و ماده به نوبت بر روی تخم ها خواهند خوابید و پس از گذشت 14 الی 15 روز جوجه ها به دنیا خواهند آمد و وظیفه اصلی پدر و مادر شروع خواهد شد، آنها به شدت نیاز به تغذیه خواهند داشت و والدین با شکار روزانه بالغ بر 300 کرم اقدام به تغذیه آنها خواهد نمود و پس از گذشت یک ماه جوجه ها قادر به پرواز خواهند شد و والدین خود را ترک خواهند کرد.
آیا بلبل خرما قابل پرورش در خانه می باشد؟
با توجه به اینکه این پرنده ها ذات وحشیانه ای دارند بنابراین امکان فرار وجود خواهد داشت، بنابراین باید حتما در قفس نگهداری شوند، در صورتی که در مناطق سردسیر و شمالی کشور قرار دارید حتما از وسایل گرمایشی مناسب برای گرمایش اتاق جوجه ها استفاده کنید، چون سرمای زیاد برای آنها خوب نبوده و بیماری آنها را به دنبال خواهد داشت.
این پرنده ها به راحتی با انسان سازگار خواهند شد و اگر از زمان جوجگی در کنار پرورش دهنده باشند به راحتی به او عات خواهند کرد و بدون هیچ مشکلی می توان آنها را پرورش داد. برای تغذیه آنها در خانه می توان از خرما، انواع دانه ها و سبزیجات و دان مخصوص سایر پرندگان زینتی استفاده نمود.