سندرم متابولیک چیست
سندرم متابولیک مجموعهای از شرایط است که با هم اتفاق میافتند و خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 را افزایش میدهند. این شرایط شامل افزایش فشارخون، قند خون بالا، چربی اضافی بدن در اطراف کمر و سطوح غیر طبیعی کلسترول یا تری گلیسیرید است.
اگرچه این سندروم یک بیماری جدی است، اما میتوانید با کاهش وزن خطر را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. افزایش فعالیت بدنی، یک رژیم غذایی سالم سرشار از غلات کامل، میوهها، سبزیجات و ماهی و مدیریت قندخون، کلسترول و فشارخون، روشهای خوبی برای کنترل این بیماری هستند.
برخی ازعلل زمینه ای این سندرم که سبب افزایش این عوامل خطرزای متابولیک می شوند عبارتند از :
- چاق بودن یا داشتن اضافه وزن.
- عدم فعالیت جسمانی .
- داشتن مقاومت به انسولین.
- عوامل ژنتیک .
سندرم متابولیک حالتی خطرناک برای سلامتی می باشد . افراد دچار این حالت میزان خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری های مرتبط با رسوب چربی در دیواره سرخرگها(آترواسکلروز) دارند . بیماری قلبی کرونری که ممکن است منجر به حمله قلبی شود ، تنها نمونه ای از این بیماریها است. سکته مغزی و بیماری عروق محیطی مثال های دیگری می باشند . همچنین احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 درافراد دچار سندرم متابولیک بیشتر می باشد.
اگر شما این موارد را داشته باشید به سندرم متابولیک مبتلا هستید.
* دور شکم بالاتر از 90 سانتی متر در زنان و مردان
* تری گلیسیرید بالاتر از 150 mg/dl
* چربی خوب یا HDL کمتر از 40 mg/dl در مردان یا 50 mg/dl در زنان
* فشار خون بالای 130/85 mmHg
* قند خون ناشتای بالاتر از 100 mg/dl
برای کاهش خطر ابتلا به سندرم متابولیک بهتر است تغییر سبک زندگی و درمان های خانگی داشته باشیم.
– افزایش فعالیت بدنی و ورزش
– کاهش وزن
– مصرف غذاهای سالم مثل میوه ها، سبزی ها، ماهی و مرغ، تخم مرغ ، مغزها و غلات کامل
– پرهیز از کشیدن سیگار
– مدیریت استرس و اضطراب
داشتن تنها یکی از این علائم به معنای ابتلا به سندروم متابولیک نیست، اما بدان معناست که فرد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای جدیتر است. اگر به این بیماری یا هر یک از اجزای آن مبتلا هستید، شاید زمان آن رسیده باشد که در سبک زندگی خود تجدید نظر کنید.
علائم سندروم متابولیک
بیشتر اختلالات همراه با سندروم متابولیک علائم و نشانههای واضحی ندارند. یکی از علائم ظاهری بزرگ شدن اطراف کمر است؛ و اگر قند خون فرد بالا باشد ممکن است متوجه علائم و نشانههای دیابت شود – پرنوشی و پر ادراری، خستگی و تاری دید.
علت سندروم متابولیک
این سندروم ارتباط نزدیکی با اضافه وزن یا چاقی و عدم فعالیت دارد.
همچنین بین این اختلال و عارضهای به نام مقاومت به انسولین نیز ارتباط وجود دارد. به طول معمول دستگاه گوارش مواد غذایی مصرفی را به قند تبدیل میکند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس ایجاد میشود و به ورود قند به سلولها کمک میکند تا بهعنوان سوخت مورد استفاده قرار گیرند.
در افراد مبتلا به مقاومت به انسولین سلولها به شکل طبیعی به انسولین واکنش نشان نمیدهند و گلوکوز نمیتواند بهآسانی وارد سلولها شود. در نتیجه سطح قند خون افزایش مییابد در حالی که بدن بهصورت مرتب انسولین بیشتری تولید میکند تا تلاش کند سطح قند خون را کنترل کند.
سندرم متابولیک
عوارض سندروم متابولیک
ابتلا به سندروم متابولیک ریسک مشکلات زیر را افزایش میدهد:
دیابت نوع 2: اگر در سبک زندگی خود بهمنظور کنترل اضافه وزن تغییراتی ایجاد نکنید، ممکن است دچار مقاومت به انسولین شوید که میتواند منجر به افزایش سطح قند خون شود. در نهایت، مقاومت به انسولین به دیابت نوع 2 منجر میشود.
بیماریهای قلبی عروقی: فشار خون و کلسترول بالا میتواند به تشکیل پلاک در عروق منجر شود. این پلاکها عروق را تنگتر و سفتتر میکند که میتواند به حمله قلبی و یا سکته منجر شود.