کبد
کبد چرب-کبد یکی از ارگان های مهم بدن است که سم زدایی از دارو ها، دفع محصولات زائد ناشی از تخریب و نوسازی گلبول های قرمز خون به صورت صفرا، تولید فاکتور های انعقادی خون، ذخیره قند به صورت گلیکوژن و نیز تنظیم سوخت و ساز قند و چربی از مهمترین نقش های آن در بدن می باشد؛ البته نقش کبد در جذب چربی و دفاع در مقابل میکروب ها و سموم جذب شده از راه مواد غذایی را نیز نباید نادیده گرفت.شیره خرما برای پیشگیری و درمان کبد چرب
کبد چرب چیست
بیماری کبد چرب یکی از شایعترین بیماریها در بین افراد است. کبد چرب به دلیل ذخیره چربی اضافی در کبد ایجاد میشود. اکثر افراد مبتلا به بیماری کبد چرب، هیچ علامت یا نشانهای از ابتلا به آن را ندارند و مشکلات جدی برای آنها ایجاد نمیشود؛ اگرچه در برخی موارد، کبد چرب میتواند منجر به آسیب کبدی شود. خبر خوب این است که شما میتوانید با ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی از ابتلا به گبد چرب پیشگیری کنید یا حتی آن را معکوس کنید. یک گبد سالم حاوی مقدار کمی چربی است. زمانی که چربی به 5 تا 10 درصد وزن کبد شما برسد مشکل ساز میشود.
علائم کبد چرب چیست؟
افراد مبتلا به بیماری کبد چرب علائم خاصی ندارند به جز خستگی بسیار شدید و مفرط و گاهی احساس درد در سمت راست بالای کم تا زمانی که بیماری به سیروز کبدی پیشرفت کند.
اگر فردی دچار سیروز کبدی باشد ممکن است علائمی مانند:
شکم متورم
رگ های خونی بزرگ شده در زیر پوست که معمولا با ظاهر کف دست قرمز دیده می شود.
سینه های بزرگتر از حد معمول در مردان(ژنیکوماستی)
پوست و چشم هایی که به دلیل بیماری به نام یرقان مایل به زرد به نظر می رسند.
سیروز کبدی چیست؟
گفته شد که برخی از افراد مبتلا به بیماری کبد چرب دچار عوارضی از جمله زخم شدن کبد می شوند. اسکار کبد به عنوان فیبروز کبد شناخته می شود. اگر دچار فیبروز شدید کبدی شوید، به آن سیروز میگویند. سیروز کبدی یک وضعیت بالقوه و خطری جدی برای سلامتی و زندگی افراد است. آسیب کبدی ناشی از سیروز دائمی است. به همین دلیل بسیار مهم است که در وهله اول از توسعه آن جلوگیری کنید.
انواع دسته بندی کبد چرب
این بیماری به ۴ گرید از نظر میزان پیشرفت دستهبندی میشود:
گرید ۱ گبد چرب سادهترین نوع آن است که دلیل آن خوردن مواد غذایی ناسالم است. البته این گرید با افزایش فعالیتهای روزانه و تغذیه سالم کاملاً برطرف میگردد.
گرید ۲ گبد چرب در این حالت وضعیت بیمار کمی سختتر و پیچیدهتر میشود این حالت از کبد چرب، رژیم غذایی خاص خود را نیز دارد.
گرید ۳ گبد چرب تنها با بهبود سبک زندگی قابل درمان خواهد بود ورزش، تغذیه مناسب (کاهش مصرف انواع گوشت، فست فودها، چربیها و غذاهای چرب و…) مدیریت استرس و دیگر موارد. البته این هشداری است برای افراد دارای گبد چرب گرید ۲ و ۱ که در درمان بیماری خود سهل انگاری میکنند.
گرید ۴ کبد چرب که به سیروز کبدی معروف است، در صورت اقدام نکردن برای بهبود بیماری پیوند کبد برای فرد احتیاج میشود.
انواع کبد چرب
بیماری کبد چرب الکلی
بیماری گبد چرب الکلی (AFLD) به دلیل نوشیدن و مصرف زیاد الکل ایجاد میشود. گبد الکل را در بدن تصفیه میکند. با مصرف الکل و در فرایند تجزیه آن، مواد مضری به کبد وارد شده و باعث تخریب سلولهای کبد و در نتیجه التهاب کبد خواهد شد.
بیماری کبد چرب غیر الکلی
بیماری گبد چرب غیر الکلی (NAFLD) به دلیل افزایش میزان چربی در کبد است. محققان علت دقیق بیماری گبد چرب غیر الکلی را پیدا نکردهاند؛ اما با اینحال عوامل متعددی مانند چاقی، سبک زندگی ناسالم و دیابت میتوانند خطر ابتلا به این عارضه را افزایش دهند.
کبد چرب حاد بارداری
کبد چرب حاد بارداری (AFLP) زمانی اتفاق میافتد که چربیهای اضافی دوران بارداری در کبد جمع میشوند. این عارضه، نادر اما خطری جدی در طول بارداری است. علت بروز این عارضه ناشناخته است، اگرچه ژنتیک ممکن است یکی از دلایل احتمالی آن باشد. معمولاً گبد چرب در زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری ظاهر میشود و در صورت عدم درمان، خطرات جدی برای سلامتی مادر و نوزاد به همراه دارد.
1 دیدگاه در “کبد چرب چیست-علائم و راه های تشخیص کبد چرب”