خرما خاصویی (خاصه) انواع مختلفی دارد. از جمله میتوان به رطب خاصویی، خرما خاصویی شیرهدار و خرما ریزه خاصویی یا نیمهخشک اشاره کرد. بهطور کلی، این خرما طبع گرم دارد و برای تقویت استخوانها، تثبیت سطح خون، کاهش استرس، تقویت حافظه، کمک به دستگاه گوارش، سلامت قلب و مغز بسیار مفید است. از لحاظ نگهداری و حفظ کیفیت، خرما خاصه در دمای محیط و خارج از یخچال نیز سالم میماند اما اگر آن را در فریزر بگذارید، مدت زمان ماندگاری آن بیشتر میشود و تازه میماند. میخواهید خرما خاصویی تازه تهیه کنید؟ بهترین زمان برای تهیه خرما خاصویی تازه، اواخر شهریور ماه است.
خرما خاصویی از کجا میآید؟
خرما خاصویی که برخی از مردم بومی به آن خرما خاصه نیز میگویند، یکی از ریزترین انواع خرما است. از آنجایی که اندازه خرما خاصویی و بهویژه خرما خاصویی ریزه کوچک است، در مقایسه با انواع دیگر خرما قیمت مناسبتری دارد و در ایران پرطرفدار است. البته طعم دلپذیرش، ارزش صادراتی نیز دارد. این خرما بهطور عمده در استان بوشهر و شهرستان جم کاشته میشود اما امکان رویش و پرورش این خرما از نظر آبوهوایی در برخی از شهرستانهای دیگر از جمله عسلویه، فیروزآباد، کنگان و فراشبند نیز وجود دارد.
انواع خرما خاصویی چیست؟
خرما خاصویی یا خاصه انواع گوناگونی دارد. هر کدام از انواع خرما خاصویی از نظر ظاهر و طعم با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه با انواع خرما خاصویی بیشتر آشنا میشویم:
• رطب خاصویی
رطب خاصویی بیشتر در شهرهایی یافت میشود که محل کشت این خرما است. این رطب نسبت به سایر انواع خرماها خاصویی آبدارتر است. اغراق نکردهایم اگر بگوییم به محض اینکه آن را در دهان بگذاریم، آب میشود.
• خرما خاصویی شیرهدار
خرما خاصویی شیرهدار راحتتر از رطب خاصویی در بازار پیدا میشود. این خرما در بستهبندیهای کارتونی و پلاستیکی عرضه میشود. با توجه به اینکه شیره دارد، بستهبندی پلاستیکی برای آنها بهتر است. برای تهیه انواع حلوا و کلوچه از آن استفاده میشود. همچنین اگر با گردو یا ارده مصرف کنید، طعم آن بسیار عالی و دلچسبتر میشود.
• خرما خاصویی نیمهخشک (ریزه)
این خرما خشکتر از انواع دیگر خرما خاصویی است و به همین دلیل از نظر اندازه هم کوچکتر است. این خرما به خرما آجیلی معروف است و از آن برای پذیرایی در کنار چای نیز استفاده میشود.
خواص خرما خاصویی چیست؟
مهمترین خواص خرما خاصویی عبارت است از:
• تقویت استخوان ها
خرما خاصویی کلسیم، منگنز، مس و منیزیم دارد. به همین دلیل برای تحکیم و تقویت استخوانها مفید است. مصرف خرما ریزه خاصویی بیش از همه برای رژیم غذایی کودکان و سالمندان و بهمنظور پیشگیری از پوکی استخوان توصیه میشود.
• کاهش فشار خون
خرما منبع غنی پتاسیم است. از این رو میتواند برای کاهش فشار خون مفید باشد. اگر شما روزانه ۵ عدد خرما ریزه خاصویی میل کنید، بیش از ۳۰ درصد از پتاسیم مورد نیاز بدنتان تأمین میشود.
• تثبیت سطح خون
تثبیت سطح خون و تولید تمام اجزای خون، یکی دیگر از فواید خرما خاصویی ریزه است. به همین دلیل در زمان شیوع برخی از بیماریهای دستگاه تنفسی مثل کرونا و آنفولانزا که سطح اکسیژن خون کاهش پیدا میکند، مصرف خرما توصیه میشود.
• پیشگیری از چاقی
ویتامین K که ویتامین انعقاد خون است، میتواند روی سوخت و ساز بدن اثر مثبت بگذارد. سوخت و ساز بهتر بدن، یعنی جلوگیری از اضافه وزن و پیشگیری از آن یعنی پیشگیری از چاقی، بیماریهای قلبی و بسیاری از بیماریهای دیگر که بر اثر چاقی ممکن است به آن مبتلا شویم. از اضافه وزن جلوگیری میکند و شما را از بسیاری از بیماریهای قلبی و عروقی که چاقی میتواند به همراه داشته باشد، در امان نگه میدارد.
• کاهش استرس
پتاسیم موجود در خرما، علاوه بر کاهش فشار خون، موجب کاهش استرس نیز میشود. مصرف خرما ریزه خاصویی به همراه گردو، هورمونهای شادیبخش را در بدن افزایش میدهد و تا حدودی از افسردگی جلوگیری میکند.
• تقویت حافظه
خرما ریزه خاصویی از طریق کاهش استرس، روی تمرکز و تقویت حافظه اثر مثبت دارد. مطالعات نشان داده است افرادی که خرما را بهصورت روزانه مصرف میکنند، روند آلزایمر در آنها کندتر پیش میرود. علاوه بر این، قند موجود در خرما روی تقویت حافظه کوتاهمدت اثر مثبت دارد. به همین سبب، مصرف خرما به دانشآموزان و دانشجویان توصیه میشود.
• سلامتی پوست
خرما ریزه خاصویی ویتامین ث فراوانی دارد. این ویتامین، میتواند روند پیری پوست را کندتر کند. علاوه بر این، با مصرف مداوم خرما، چین و چروکهای سطحی پوست از بین میرود. مصرف خرما همچنین میتواند در رفع تیرگی پوست مؤثر باشد.
• کمک به سلامتی دستگاه گوارش
خرما خاصویی سرشار از فیبر است. فیبر برای سلامت دستگاه گوارش، بسیار مفید است. فیبر موجب میشود تا حرکات رود منظم باشد و از یبوست جلوگیری میکند. همچنین مصرف خرما باعث میشود تا هضم غذا بهکندی انجام شود. این موضوع، میتواند علاوه بر کاهش سطح قند خون، در احساس سیری برای مدت زمان طولانیتر نقش پررنگی ایفا کند. فیبر موجود در خرما میتواند در پیشگیری از بروز بیماریهای دستگاه گوارش از جمله سرطان معده نقش مؤثری ایفا کند.
• سلامتی قلب و مغز
خرما خاصویی (خاصه) پتاسیم فراوان دارد و به همین دلیل مانع از لخته شدن خون در رگها میشود و در نتیجه روی سلامت قلب اثر دارد. علاوه بر این، خرما خاصویی خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. در نتیجه، از بروزالتهاب مغز پیشگیری میکند و مانع سکتههای قلبی و مغزی میشود.
چگونه خرما خاصویی مرغوب را تشخیص دهیم؟
خرما خاصویی مرغوب بسیار ریز است. برخی از افراد، انواع دیگر خرماهای درجه دو را بهجای خرما خاصویی درجه یک میفروشند. میخواهید فریب این افراد را نخورید؟ روش تشخیص خرما خاصویی درجه یک را یاد بگیرید. برای تشخیص خرما خاصویی به رنگ آن توجه کنید. رنگ خرما خاصویی مرغوب، قهوهای روشن متمایل به طلایی است. اندازه این خرما هم معمولاً نصف یا یکسوم خرماهای دیگر است. توجه کنید که پوست این خرما نازک است و حالت چروکیده دارد. همچنین اگر نوع خشک خرما خاصویی را تهیه میکنید، توجه داشته باشید که هسته و گوشت کاملاً و بهراحتی از هم جدا میشود.
خرما خاصویی، ریزه و خوشمزه
در این مطلب با خرما خاصویی آشنا شدیم. خرما خاصویی، بیشتر در استان بوشهر کاشت میشود و پرورش مییابد. به آن خرما آجیلی یا خرما ریزه میگویند و در کنار چای میل میکنند. این خرما طبع گرم دارد و پرخاصیت است. از آن میتوان برای تقویت استخوانها، تقویت حافظه، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و سلامت پوست استفاده کرد. بهترین زمان خرید این خرما اواخر شهریور و بهترین روش نگهداری آن در فریزر و یخچال است اما خارج از یخچال هم سالم میماند. برای خرید خرما خاصویی ریزه درجه یک کافی است با خرما پانیل در ارتباط باشید.