دیابتی ها چه خرمایی مصرف کنند
خرماپیارم و دیابت-قند موجود در خرما پیارم از نوع فروکتوز (قند میوه) میباشد، به راحتی و سریعا، در سوخت و ساز بدن استفاده میشود. و کسانی که یک بار این خرما را مصرف کردهاند، به خاطر طعم فوق العاده، ظاهر مطلوب و سایر خواص غذایی آن معمولاً مصرفکننده دائمی این خرما میشوند.
خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتیینی و سایر مواد معدنی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. به دلیل تحمل زیاد نخل آن در برابر شوری آب و خاک، در سطح وسیعی از باغات حاجی آباد هرمزگان کشت شده است. روستاهای سرچاهان، تزرج، معدنوئیه، شهدادی، برآفتاب، دهستان پایین و بالا، نیزار، درآگاه، گهکم، گنج، دشت سیدجوذر، جائین و… در شهرستان حاجی آباد، از نقاط عمده تولید خرمای پیارم هستند.
پیارم و دیابت
دیابت ازجمله بیماری های شایع در سراسر جهان بشمار میآید که درمان و کنترل آن بدون داشتن رژیم غذایی مناسب غیرممکن است یکی از خواص خوب خرماپیارم و دیابت توانایی افزایش تولید و ترشح انسولین را دارد و همچنین دارای خواص منحصر بفردی است که میتواند به کاهش میزان جذب گلوکز از روده و کنترل دیابت کمک کند.
روش دقیق چگونگی کمک خرما در کنترل بیماری دیابت هنوز در حال تحقیق است. در چندین مطالعه که بر روی موشهای دیابتیک انجام شد، مشخص شد که عصاره خرما در کاهش وزن بدن در موشها بسیار مفید است و همچنین در جذب رادیکالهای آزاد که به دلیل واکنشهای اکسیداسیون احیاء ایجاد میشوند، کمک میکند.
علاوه بر این خرما توانایی کنترل میزان قند خون و چربی را در بیماران دیابتی دارد که به نوبه خود می تواند به آنها برای مدت زمان طولانی حتی با دیابت سالم باشند. خرما دارای مقدار قابل توجهای قند طبیعی مانند گلوکز، فروکتوز و ساکارز است که به افزایش انرژی بدن کمک میکند. خرمای پیارم حاوی قند، بسیاری از ویتامین های ضروری و پروتئین های است که به کنترل وزن کمک میکنند. یک کیلوگرم خرمای پیارم تقریباً 3000 کالری دارد و در واقع برای تأمین نیازهای بدن انسان کافی است.
چرا افراد دیابتی نگران قندخرما هستند
خرماپیارم و دیابت-افراد مبتلا به بیماری دیابت از خوردن مواد غذایی با میزان قند یا کربوهیدرات بالا محروم هستند چون کربوهیدراتهای مختلف باعث افزایش و یا ایجاد نوسان در قند خون می شوند.
همواره بیماران دیابتی با پرسشهای زیادی در مورد مصرف خرماپیارم و دیابت و مواد غذایی حاوی کربوهیدرات روبرو هستند که از جمله این مواد غذایی می توان به خرما اشاره نمود. خرما از آن دست مواد غذایی است که حتی از سوی پزشکان به عنوان یکی از بهترین جایگزین برای شیرینیهای مصنوعی و شکلات توصیه می شود. همچنین برای افرادی که به سلامتی خود توجه دارند، طبیعی بودن خرما اهمیت فراوانی دارد.
شاخص گلیسمی چیست؟
خرماپیارم و دیابت-خرما به دلیل گلیسمی پایینی که دارد، برای افراد دیابتی در کنار انجیر خشک و یا توت خشک در کنار چای بسیار مناسب است. برای درک بهتر این مطلب ابتدا نیاز است تا با شاخص گلیسمی بیشتر آشنا شوید.
شاخص گلیسمی (GI) روشی برای اندازه گیری تأثیر کربوهیدرات ها بر سطح قند خون است. این مقدار در مقیاس ۰ تا ۱۰۰ اندازه گیری می شود و امتیاز گلیسمی گلوکز خالص (قند) ۱۰۰ تعیین می شود (بالاترین مقداری که قند خون شما پس از خوردن غذا می تواند افزایش یابد).
کربوهیدرات های با شاخص گلیسمی پایین، دارای امتیاز گلیسمی ۵۵ یا پایین تر هستند، در حالی که کربوهیدرات های با شاخص گلیسمی ۷۰ یا بالاتر، در گروه شاخص گلیسمی بالا قرار دارند.
غذاهای با شاخص گلیسمی پایین باعث نوسانات کمتری در قندخون و سطح انسولین می شود. از طرف دیگر ، غذاهای با GI بالا به سرعت قند خون را افزایش می دهد. این افزایش شدید قند، در ادامه می تواند منجر به سقوط قند خون شود، خصوصاً در افراد دیابتی که بدن آنها برای کنترل این تغییرات، توان کمتری دارد.
افراد دیابتی معمولاً باید سعی کنند غذاهایی با ضریب GI پایین تری را در رژیم غذایی استفاده کنند.
خوشبختانه خرما علیرغم شیرینی نسبتاً زیاد، ضریب GI کمی دارد (شاخص گلیسمی حدود ۴۲) و این بدان معناست که اگر به مقدار متعادل خورده شوند، برای افراد دیابتی کاملا بی خطر است.
جمع بندی
خرماپیارم و دیابت-خرما سرشار از انواع مواد مغذی از جمله منیزیم و پتاسیم است. آنها همچنین سرشار از فیبر، کربوهیدرات و آنتی اکسیدان هستند.
مواد مغذی و ترکیبات موجود در خرما ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت و مقاومت به انسولین مفید باشد.