گیاه شناسی نخل خرما
تنه درخت خرما
درخت خرما گیاهی تک لپه و متعلق به تیره نخل و بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است. تنه این درخت از باقی مانده الیاف برگ خرما به جود میآید و به شکل ستونی عمودی، استوانهای، بدون هیچ انشعاب و دارای ابعاد یکسان در تمام طول تنه است و رشد آن همواره رو به بالاست. میانگین قطر تنه نخل خرما معمولا ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر، ارتفاع آن ۱۰ تا ۲۰ متر و رنگ آن قهوه ای است.تعبیر خواب خرما
ریشه گیاه خرما
ریشه نخل خرما به راحتی به عمق خاک نفوذ میکند و در محدوده وسیعی گسترش مییابد. به طور کلی تراکم بالا و حضور ریشههای اولیه در عمق سبب میشود تا نخل خرما از رطوبت عمقهای پایین خاک اسـتفاده کند و بدین وسـیله تنشهای آبی و خشـکی را تحمل کند از این رو یکی از دلایل اصلی مقاومت درختان خرما به خشکی، سیستم ریشهای خاص این گیاه است.
برگ خرما
برگهای درخت خرما پهن، بلند و بسیار زیبا هستند و از نظر استحکام و زُمختی به نظر میرسد که از پلاستیک ضخیمی ساخته شدهاند. این برگها به راحتی رطوبت خود را از دست نمیدهند و در برابر باد و طوفان شدید نمیشکنند. طول عمر برگ خرما به ۷ سال میرسد.
میوه خرما
میـوه خرمـا انواع گوناگونی دارد و اغلب مسـتطیلی شـکل بـا پوسـتی بـه رنـگ قهـوهای تیـره متمایـل به قرمـز یـا زرد قهـوهای اسـت. پوسـت میـوه پـس از رسـیده شـدن، بسـیار نـازک و لطیـف میشـود. میوه خرما بسـیار شـیرین و دارای یـک هسـته منفـرد و بسـیار سـخت اسـت.
روش های تکثیر درخت خرما
تکثیر از طریق پاجوش
متداول ترین روش برای تکثیر درخت خرما، استفاده از پاجوش است. پاجوش های مورد استفاده باید دارای وزن و اندازه مناسب، شادابی مطلوب و عاری از آفات و بیماری ها باشند. پاجوش ها باید از نخل مادری رقم موردنظر که عاری از هرگونه آلودگی به آفت و بیماری است، تهیه شوند. نخل مادری مورد نظر نباید بیش از شش پاجوش در اطراف خود داشته باشد، در غیر این صورت، پاجوش ها ضعیف و کشیده می شوند و گیرایی کمتری خواهند داشت.
تکثیر به روش کشت بافت
روش تکثیر از طریق کشت بافت که بر مبنای تکثیر رویشی (غیرجنسی) آزمایشگاهی گیاهان است، از روش های جایگزین است که به دلیل امکان کنترل کامل شرایط محیطی، وابسته به شرایط آب و هوایی نیست و در هر منطقه و مکانی قابل اجراست. با استفاده از این روش که بر تکثیر گیاه از طریق رویشی و در سطح سلولی یا توده استوار است، می توان گیاه را به تعداد زیاد و مورد دلخواه در یک دوره کوتاه و فقط از یک یا چند پایه درختی برتر در محدوده یک آزمایشگاه تکثیر کرد.
کاشت درخت خرما چگونه است؟
هر نهال نوسالی برای باردهی و تولید محصول، باید تحت شرایط ویژه ای کاشته شود. شرایطی که برای هر درخت متفاوت است و باید حتما نسبت به آن ها آگاهی داشت. میزان آب، نوع خاک و مدت زمان قرارگیری در معرض نور از اصلی ترین فاکتورهایی هستند که برای کاشت درختان مختلف باید به آن ها توجه کرد.
بهترین فصل برای کاشت درخت خرما چه فصلی است؟
فصل بهار و اوایل فصل تابستان مناسب ترین زمان برای کاشت نهال خرما، یا همان نخل است. نهال درخت خرما نباید در ابتدا در معرض نور بسیار شدید قرار داشته باشد و همین که آن را در محیطی قرار دهید که نور غیرمستقیم دریافت کند، برای رشد آن کافی است.
نکته ی دیگری که باید به آن توجه کنید، میزان آبدهی به ریشه است؛ توصیه شده است پیش از کاشت خرما، ریشه ی آن را خیس کنید اما هنگام کاشت نباید ریشه را در شرایط غرقابی قرار دهید. این موضوع به معنی آن است که مرطوب بودن خاک برای رشد نهال کافی است.